Waar weinig aandacht aan wordt besteed is de waterleiding in uw woning. Het aanwezig zijn van onbeperkt stromend koud- en warm water is geheel vanzelfsprekend. Vaak kan het isoleren van waterleidingen tot een aanzienlijke besparing op energie leiden. De terugverdientijd van het aanbrengen van leiding isolatie is over het algemeen erg kort. Ook de keuze van de juiste diameter waterleiding is van groot belang. Schaft u een CV toestel aan van een hoge CW klasse (Comfort warmwater) b.v. een CW5 toestel dan is de diameter van de koud waterleiding zeer belangrijk. U verwacht immers dat het toestel deze grote hoeveelheid (ca. 9,5 liter) levert maar in veel gevallen haalt het toestel dit niet door teveel weerstand in leidingen en fittingen, te kleine diameter van de waterleiding of een verkeerde keuze van appendages. Ook worden veel toestellen niet ingesteld met een volumestroommeter om dit te controleren.

volumestroommeters

Ook de keuze van sanitair kan bijdragen toto het besparen van energie. Waterbesparende douchekoppen zijn hier een goed voorbeeld van. Ook het gebruik van de éénhendel-keukenkraan kan tot onnodig energie verbruik leiden. Controleer maar eens hoe vaak u de kraan opent in de middenstand voor een kleine hoeveelheid water. Door de kraan niet geheel op de stand koud te zetten wordt er koudwater het c.v. toestel ingevoerd en gaat het toestel in bedrijf. Dat terwijl u geen warmwater nodig heeft

water
water2

In al het leidingwater is de legionella bacterie aanwezig. Deze bacteriën zijn bij verstandig gebruik onschadelijk. Het grootste risico op oplopen van een legionellabesmetting komt voor onder de douche. Aerosolen (minuscule druppeltjes) worden tijdens het douchen ingeademd en kunnen leiden tot deze besmetting.  Om te voorkomen dat deze situatie ontstaat is het zaak de waterleiding te laten voldoen aan bepaalde eisen. Het plaatsen van controleerbare keerkleppen, verwijderen van doodlopende leidingen en het voldoende opwarmen van een voorraadtoestel (boiler) voorkomt de explosieve groei van bacteriën. Bij een temperatuur tussen 25 en 55 graden groeit deze bacterie explosief. Zorg dus voor een waterinstallatie die in orde is om problemen met uw gezondheid te voorkomen. In diverse openbare gebouwen is de plicht aanwezig een legionellabeheersplan te hebben. In dit plan staan de maatregelen vermeld die legionella voorkomen.

Start typing and press Enter to search