Mijn loopbaan ben ik begonnen in 1981 bij De Nie Centrale Verwarming te Leiden. Hier kwam ik als 18 jarige schoolverlater terecht via mijn vader die hier al vanaf 1953 werkzaam was als c.v. monteur.

Van hem, en van mijn collega’s (waarvan de meeste ook van hem het vak hebben geleerd), heb ik de basis van de installatietechniek geleerd. Helaas is mijn vader in 2009 overleden en maakt hij dit allemaal niet mee.

wim-martens

Het fitten, buigen en lassen van dikwandige installaties, aanleggen en repareren van dunwandige installaties, het zacht- en hard solderen van centrale verwarming-, gas- en waterleidingen, aanleggen van ventilatiesystemen en veel meer andere technieken heb ik in mijn beginjaren bij De Nie onder de knie gekregen. Na verloop van een aantal jaren wilde ik meer de richting van Service & Onderhoud opgaan. Dit trok mij toch meer. Het buiten werktijd en in de weekenden storingen verhelpen en installaties weer in goede staat achter laten vond ik iedere keer weer een uitdaging. Na circa 10 jaar bij De Nie Centrale verwarming te hebben gewerkt ben ik overgestapt in 1991 naar WTB Joop Buiteman in Leiden. Hier verrichtte ik onderhoud en verhielp storingen aan allerlei soorten gastoestellen bij hoofdzakelijk particuliere installaties. Van c.v. ketels, geisers, gas- of elektrische boilers en zelfs gevel- en gaskachels. Na 4 jaar hier gewerkt te hebben heb ik de overstap gemaakt naar een aanzienlijk groter installatiebedrijf omdat ik mijn kennis wilde vergroten. In 1995 ben ik gestart als service/onderhoudsmonteur bij Schulte Lestraden in Lisse (voorheen Sassenheim). Hier heb ik kennis gemaakt met de grotere installaties in kantoren, scholen en andere grote gebouwen.

Grote c.v. ketels, ingewikkelde c.v. installaties, luchtbehandeling systemen en diverse andere complexe installaties kwam ik daar dagelijks tegen. Na het behalen van een aantal vakdiploma’s en het vergaren van veel vakkennis door zelfstudie en het volgen van opleidingen kwam ik op een kantoorfunctie als planner terecht. Ik ging de dag-, maand- en jaarplanning van de serviceafdeling verzorgen. Aansturen van service & onderhoudsmonteurs, aansturen van derden (subcontractors) en veel meer andere administratieve zaken. Ook draaide ik nog mee in een 24 uur servicedienst om buiten werktijden calamiteiten te verhelpen. Na een tijdje dit gedaan te hebben heb ik de diploma’s gehaald en vakkennis opgedaan om periodiek onderhoud en periodieke inspecties te verrichten aan grotere installaties volgens de SCIOS richtlijnen (www.scios.nl). Als laatste heb ik bij deze werkgever een opleiding werkvoorbereider gevolgd.

Hierna heb ik de overstap gemaakt naar een kleiner installatiebedrijf te Voorschoten omdat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Hier maakte ik twee jaar lang offertes voor hoofdzakelijk particuliere en soms ook grotere installaties. Klanten bewust maken van het teveel aan energie gebruiken en besparende maatregelen aanbieden was één van de zaken die bij het maken van deze offertes zeer belangrijk waren. Er zijn immers nog genoeg maatregelen om zuiniger met energie om te gaan. In maart 2013 heb ik de stap gemaakt om een eigen onderneming te starten.

erwin
Erwin Martens
maurice
Maurice Martens

Start typing and press Enter to search